AUBERGINE OCH SVAMP I VITLÖK

130924-augergine-i-ugn4 personer

Huvudrätt:
2 auberginer
12 stora champinjoner
1 solovitlök eller två stora vitlöksklyftor
½ citron
salt
Potatis:
1 kg riktigt små fina fasta potatisar, gärna rödskaliga
olivolja
flingsalt
svartpeppar
grekisk salladskrydda
Röra:
150 g fårost
2 dl rysk yoghurt eller turkisk
oregano
salt och peppar
Sallad:
100 g färdig blandsallad
3 morötter
½ gurka
15 gröna oliver utan kärnor
vitvinsvinäger, olivolja, salt, peppar

Sätt ugnen på 200 gr. Koka upp vatten i vattenkokaren.
Skölj potatisen och dela i halvor på längden. Koka potatisen 10 min i saltat vatten. Medan potatisen kokar, skiva auberginen i 1,5 cm skivor och dela champinjonerna.
Riv vitlöken, pressa citronen och lägg detta i en form där auberginskivorna får plats tillsammans med salt, peppar och ordentligt med olivolja. Rör ihop med en gaffel. Vänd aubergineskivorna på båda sidor samt champinjonerna i oljeblandningen och bre ut i formen.
Häll av potatisen och lägg dem med skärytan uppåt i en form. Ringla över olivolja och salt, peppar och grekisk salladskrydda.
Ställ båda formarna i ugnen och låt stå i 20-25 min. Kolla läget då och då.
Under tiden smula fårosten och blanda med yoghurten krydda med oregano. Om fårosten är torr kanske mer yoghurt behövs, det ska bli krämigt.
Blanda salladen med tärnade morötter, halverade oliver och skalad gurka (helst urkärnad om du hinner) i halvmånar. Häll på god vinäger och olivolja, salt och peppar.
Så var det klart!

Kommentar:

Den köttsugne kompletterar med några stekta salsicciakorvar.
Nuförtiden river jag alltid vitlöken, framför allt för att jag har ett rivjärn lämpat till det, men jag tycker det blir bättre än att använda vitlökspressen. Resultatet blir mer som ett mos och känns inte lika starkt.
Rysk yoghurt är lite fetare än turkisk, om du får tag på den passar den fint ihop med en lite torrare fårost. Annars hjälper det med en skvätt vispgrädde eller lite fetare fårost – så att det blir riktigt krämigt.