SPENATPAJ MED FÅROST

130922-spenatpaj4 pers

Paj:
1 färdig pajdegsbotten (eller gör egen pajdeg, beroende på hur mycket tid du har)
450 g fryst bladspenat (jag brukar köpa den som är frusen i små klumpar, den går fortare att tina)
3 ägg
1,25 dl mjölk
1,25 dl vispgrädde
150 g fårost
1 rödlök
20 svarta oliver
300 g riven ost med smak
salt
svartpeppar
Sallad:
100 g blandsallad (färdig, sköljd i påse går fortast, annars blanda själv av det du har, undvik isbergssallad som inte innehåller någon näring att tala om)
1 röd spetspaprika
3 normalstora eller 2 stora morötter
salladsfröblandning eller pumpafrön
vitvninsvinäger
olivolja
salt och peppar

Sätt spenaten på tining i mikron.
Lägg pajdegen i en smord pajform och grädda den i 8-10 min i 200 gr. Den ska få lite färg.
Vispa ihop äggen med mjölk, grädde, salt och peppar. Blanda med spenaten, den skivade löken och smula ner fårosten.
Bred ut 2/3 av osten i pajskalet, häll i smeten och avsluta med återstoden av osten samt oliverna.
Grädda i ca 20 min i 200 gr.
Blanda salladen med tärnad paprika, tunt skivade morötter och frön. Häll på vitvinsvinäger, olivolja och salt och peppar.
Låt gärna pajen stå i 10 min innan du börjar äta, så stelnar den ytterligare och blir lättare att skära upp.
130922-sallad

Kommentar:

Den som vill kompletterar med färdigskivad rökt lax.
Om man lägger ost mellan pajskalet och smeten blir degen inte så uppblött.
Pajen är även god kall.
Frön från pumpa, solrosor etc är bra proteinkällor!

Hitta fler pajer och liknande!